vineri, 18 decembrie 2009

20 de ani de libertate

Numai despre asta se vorbeşte zilele acestea la ştiri. Atât ProTv,cât şi Antena1 (de alte posturi nu ştiu fiindcă nu urmăresc) au reportaje despre decembrie 1989. La început, mi-am dat ochii peste cap cu gândul "În fiecare an se dau asemenea reportaje,când o să înceteze?". Dar mai târziu,mi-am dat seama că greşesc. Aceste reportaje trebuie să fie date..pentru cei ca mine care nu au trăit în acele vremuri şi care afirmă "vaiiiii..m-am săturat de ţara asta incapabilă,de comuniştii care o conduc, de politicienii care nu sunt interesaţi decât de soarta lor" şi etc,etc,ETC.
Da. Am fost şi sunt una din acele persoane, mă vait de România, mă vait de ţara în care trăiesc..dar reportajele pe care le văd şi care au un sâmbure de adevăr mă fac să mă gândesc că mai bine aş fi RECUNOSCATOARE că am ce am în acest moment. Nu stau la coadă pentru o portocală, comuniştii de astăzi NU sunt comuniştii de atunci..or fi ei comunişti,dar nu la nivelul anilor '80; dacă am eu chef la miezul nopţii să mănânc o ciocolată,ies frumos afară la un non-stop şi îmi iau, nimeni nu mă împiedică,nu îmi este frică. Dacă vreau să ascult ştirile, le ascult,oriunde dacă vreau, nu stau cu radioul ascuns sub pernă,cu frică în mine să nu mă prindă cineva..aşa cum chiar părinţii mei mi-au mărturisit.
Avem libertate. CHIAR avem! Dar,din păcate, nu realizăm acest lucru. Şi ar trebui să fim mai recunoscători faţă de cei care au murit în '89. Da, ar trebui să spun că ar trebui să facem şi ceva ca să-i facem,într-un fel,mândri pe cei care s-au sacrificat şi care au murit pentru noi..dar nu mai zic..fiindcă nu mai am speranţe.. Rămân,totuşi, cu recunoştinţa şi cu libertatea care mi-a fost oferită.
Eu zic să nu ne mai văităm..măcar nu atât de mult. Este adevărat - când eşti copleşit de atâta prostie în jurul tău, văitatul este o metodă de descărcare. O practicăm şi sunt de acord cu ea. Dar să avem o limită,totuşi. Dacă trăiam acum 20-30 ani, nu ne mai văitam, eram deja împăcaţi cu soarta care ne-a fost dată.

5 comentarii:

  1. daca tu simplifici libertatea la faptul ca poti sa mananci o ciocolata in miez de noapte si, daca crezi ca totul se reduce la o coada, atunci comunismul nu a apus deloc. si chiar nu s a sfarsit, avand in vedere ca in constiinta colectiva a oamenilor a ramas in picioare. ca sa ti dau si un exemplu: acum cateva zile a trebuit sa iau niste acte, care trebuiau sa fie gata. normal, precum reclama cu stampila, nu erau. de abia dupa cateva telefoane, persoanele care trebuiau sa si faca treaba(ptr care erau platiti) s-au apucat in scarba sa proceseze. deci da, avem comunism, si este asa de mult imprastiat in noi incat nici nu se mai vede.

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am zis ca s-a sfarsit,in nici un caz, eu am dat un exemplu,doua..nu ma apuc sa scriu romane. Si da,sunt de acord cu exemplul tau, am avut si eu parte de ceva asemanator si cred ca in fiecare zi,oricine are asemenea experiente. Eu doar am ales sa privesc/vorbesc dintr-un anumit punct de vedere (culmea,este unul,sa zicem/inclina spre pozitiv), dar asta nu inseamna ca nu sunt constienta si de celelalte lucruri.
    Am adaugat mai sus paranteza,cu "poz.", pentru ca cine ma cunoaste stie cata repulsie am eu pentru aceasta tara si cat de mult o critic.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu nu am neaparat :) insa nu sunt de acord cu oamenii care spun ca Mircea Badea ca este o tara de cacat dar raman in ea. cam ciudat, nu? ba chiar, castiga bani in ea, avand in vedere ca nu sunt legati de nimic sa ramana aici.

    RăspundețiȘtergere
  4. da,aia ma amuza. nu vreau sa fiu ipocrita,si eu mai afirm cateodata,ca "da,este o tara de cacat" (nu inseamna ca ma inspir de la Badea totusi), dar cu o singura diferenta: n-am posibilitatea sa plec pentru moment,normal.
    Tara noastra,da,este de cacat..pana la un anumit punct. Este de cacat daca ne uitam la dobitocii care ne conduc si la sistemul in care traim.A,si la felul in care ne reprezinta ei in Europa si ce imagine ne fac. Dar daca luam in considerare traditiile, oamenii (unii!)etc,nu putem sa fim tampiti sa afirmam ca Romania n-are valoare. Am fi chiar noi dobitoci.

    RăspundețiȘtergere
  5. țara e frumoasă, locuitorii sunt problema!

    RăspundețiȘtergere